Od czasów zamierzchłych, ludzie zamożni spotykali się w restauracjach, by omawiać naglące sprawy lub też w najprostszy sposób, zapewnić sobie luksus w oferowanym lokalnie bukiecie smaków, jako wypoczynek od stresującej codzienności. Dawniej dostęp do produktów z dalekich krain zamorskich był wręcz niemożliwy, toteż standardy i wymagania skupiały swoją uwagę w zupełnie przeciwnych kierunkach, nastawione raczej na lokalne specjały. Nie oznacza to jednak, że nie byli świadomi zagranicznych produktów, by ich zakosztować musieli wyruszać w dalekie podróże.
Przez stulecia restauratorzy/kucharze reagowali na zachodzące zmiany na świecie, dostosowując swoje potrawy pod zwiększające się możliwości. Z czasem stało się możliwe, by tworzyć, coraz to nowe kompozycje smakowe, nie rzadko zaskakujące gości. Równocześnie z poszerzeniem horyzontów kulinarnych, zmieniały się preferencje oraz wymagania gości. Dzisiaj można na jednej ulicy znaleźć restauracje z każdego kontynentu. Nic więc dziwnego, że ludzi już ciężko zaskoczyć. Są jednak rzeczy, a raczej atrybuty niezmienne na przestrzeni lat, po które sięgają ekskluzywne restauracje, by zadowolić gości.
Na co więc zwracają uwagę ekskluzywne restauracje?
- Atmosfera – miejsca spokojnego, wręcz harmonii oraz zapewniającego poczucie bezpieczeństwa. Całość w eleganckiej oprawie. Gustowne wnętrza – cieszące oczy, muzyka nie stojąca na drodze rozmowom przybyłych klientów.
- Profesjonalna obsługa – wykfalifikowana kadra, która jest świadoma ułożonego menu, toteż w razie potrzeby odpowiednio doradzi czy to w sprawie doboru alkoholu lub samego dania. Nie można pominąć również etykiety kelnerskiej zaczynając od utrzymania czystości stołów, sztućców, aż po odpowiednią obsługę opartą na savoir vivre’u
- Perfekcja – mówi się, że jest nieosiągalna, a jednak. Ekskluzywne restauracje szczycą się dokładnością wykonania nawet najprostszych dań. Tutejsi kucharze znają odpowiednie procedury i cechy wykorzystywanych produktów, tak by wydobyć z nich pełnię smaków. Oczywiście nie braknie miejsca na eksperymenty, pobudzające na nowo kubki smakowe.
Źródłami, są często wieloletnie doświadczenie obserwacji, jak w przypadku restauracji CUCINA. Sztuka tworzenia ekskluzywnych restauracji opiera się również o gastrofizykę, naukę zajmującą się percepcją jedzenia w wymiarze fizycznym i mentalnym. Ta nowa dziedzina wiedzy udziela świadomym restauratorom odpowiedzi, jak stworzyć ekskluzywną restaurację. Nic nie jest pozostawione przypadkowi – ta samoświadomość wyróżnia ekskluzywne restauracje od innych.