Restauracja Poznań

wino cucina

08.01.2015 / 9:13

Warsztaty degustacyjne w Restauracji CUCINA

“Degustacja w ciemno”

Cel degustacji:
Nasze spotkanie ma na celu zapoznanie Państwa z podstawowymi cechami zapachowo-smakowymi, które możemy odnaleźć w winie. Poprzez wyłączenie jednego ze zmysłów jakim jest wzrok chcemy Państwu pokazać jak ciekawe i pasjonujące może być odnajdowanie prawdy, która znajduję się w kieliszku. Odrzucamy nudną formułę wykładu i wciągamy naszych Gości w zabawę, która poszerzy Państwa wiedzę o świecie wina, ale także zachęci do samodzielnych poszukiwań nowych smaków i aromatów.

Przebieg degustacji:
Podczas trwania degustacji Goście nie będą wiedzieli z jakim winem mają styczność. Każdy z Gości z zasłoniętymi oczami indywidualnie będzie opisywał jakie smaki dane wino przynosi mu na myśl, z czym się kojarzy. Poprzez oddziaływanie na zmysł smaku oraz zapach poprzez próbki (Goście dostaną do powąchania np. tytoń lub olejki eteryczne, do posmakowania owoce oraz czekoladę o wysokiej zawartości kakao) “spojrzymy” na wino z innej strony. Po degustacji Goście będą mogli skosztować doskonałych dań przygotowanych przez naszego szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego, oczywiście w towarzystwie win, które już wcześniej rozebrali na czynniki pierwsze.

Informacje dodatkowe:
Czas trwania degustacji zależy od ilości wybranych przez Państwa próbek win. Zakładamy że przy 3 winach całość degustacji zamyka się w 60 minutach.
Cena zależy od doboru przez Państwa win (przy trzech wina zaczynamy od 68zł za osobę za degustację).
Wszelkie materiały szkoleniowe zapewnie Restauracja CUCINA, Państwa prosimy jedynie o przyjście w dobrym humorze.

“Degustacja pozioma lub pionowa”

Cel degustacji:
Ten model degustacji przeznaczony jest dla Gości dobrze zaznajomionych z tematem wina. Próba pozioma polega na próbowaniu win z danego regionu lub z jednego szczepu lub różnych etykiet od jednego producenta, natomiast pionowa na próbie win z tej samej winnicy lecz z różnych roczników. W trakcie spotkanie poznamy tajniki degustacji oraz dowiemy się jak czytać etykiety. Poznamy style różnych producentów, oraz to jak przebieg zjawisk pogodowych wpływa na dany rocznik wina.

Przebieg degustacji:
Zaczynamy od przedstawienia win, krótkiej historii ich regionów oraz producentów. Spotkanie ma na celu interakcje oraz wymianę doświadczeń między uczestnikami. Wspólnie będziemy edukować się na temat wina, a nasz sommelier postara się stworzyć dla Państwa atmosferę niezapomnianej winnej dyskusji.

Przykładowy model degustacji poziomej:

„Odkrywamy tajemnice regionu Rioja”

Reserva Selecion Especial Muga 2009r
Prado Enea Muga 2005r
Torre Muga 2006r
Aro Muga 2001r

Ilośc uczestników: 6-10 osób
Całkowity koszt: 2 300 pln

W tym przypadku przejdziemy przez najwybitniejsze wina, jednego z najznamienitszych hiszpańskich producentów winnicy Muga.
Mocne czerwone wina o doskonałej palecie pokażą kunszt hiszpańskich winiarzy.

„Savignion Blanc na mapie świata”

Dog Point Marlborough, New Zealand 2013r
Domein Laporte Polly Fume France 2013r
Luigi Bosca Mendoza Argentina 2012r
Sauvignon Blanc Decoy Duckhorn, Sonoma County 2013r

Ilość uczestników: 6-10 osób
Całkowity koszt: 750 pln