Restauracja Poznań

gault_millau cucina

28.11.2014 / 11:23

Bravo CUCINA!

Dwie czapki dla Restauracji CUCINA w prestiżowym przewodniku Gault & Millau!

Przewodnik kulinarny Gault & Millau jest obecny w 10 krajach świata.

Gault & Millau został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Ich ideą było promowanie nowoczesnej kuchni francuskiej, ale potem zaczęto wydawać przewodniki w innych krajach. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu.

Misją Gault & Millau jest pokazywanie szefów  kuchni, pomoc w nawiązywaniu kontaktów między nimi i wspieranie ich we współpracy.  Najpierw polska ekipa Gault & Millau skoncentruje się na wydaniu pierwszego polskiego przewodnika. Ale od przyszłego roku pojawić się mają także inne projekty , takie jak  ” Gault & Millau  tour”  (będzie polska nazwa) czyli regionalne spotkania dla szefów kuchni . ” Byłam na kilku takich spotkaniach we Francji i byłam nimi absolutnie zafascynowana” – podkreśla Adamczyk.  Jak dodaje, nie chce porównywać tej formuły do spotkania międzynarodowego kucharzy w ramach „Cook it Row”, ale takie porównanie jednak  się nasuwa. Bo to właśnie tam – jak mówi  – widziała jak najlepsi szefowie dzielą się ze sobą doświadczeniami i inspirują nawzajem gdy dostaną do ręki nowy produkt.

System ocen zawiera skalę od 1 do 20 . Wszyscy, którzy uzyskali powyżej 10 punktów, są pokazywani w przewodnikach.  Na bazie tej punktacji, przyznawane są   „czapki kucharskie” – od 1 do 5 . Inspektorzy nigdy się nie ujawniają. Polscy inspektorzy będą  przeszkoleni we Francji i Belgii, i to ich belgijscy i francuscy koleżanki i koledzy, pomogą w pierwszym roku w ocenie polskich lokali.  Każda z restauracji będzie oceniana co najmniej dwukrotnie.  Po upewnieniu się , że lokal jest na poziomie  3 lub 4 „czapek”, nastąpi dodatkowa trzy – bądź czterokrotna weryfikacja.    „Dbamy o to, by kryteria były zachowane na tym samym poziomie we wszystkich krajach” – podkreśla Justyna Adamczyk.   Pod koniec listopada szykowane jest uroczyste zaprezentowanie polskiego przewodnika, z udziałem szefów kuchni . Następnego dnia będzie on w sprzedaży. W planach jest także zamieszczenie krótkich notek o restauracjach w j. angielskim. Pierwsza listę rekomendacyjną kompletuje szefowa polskiej edycji; ma być na niej około 300-  400 pozycji. Aczkolwiek te propozycje będą następnie podlegać jeszcze ocenie inspektorów. W następnych latach inicjatorami będą inspektorzy. Ale każdy może restaurację zaproponować, także sam właściciel restauracji.